PROJECTS   >   LANDSCAPE   >   GUGGENHEIM HELSINKI
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Guggenheim Helsinki

This proposal draws on Nordic vernacular architecture and traditional Finnish construction to create a village of cultural program. Each space of the museum expresses a condition of building in, on, or above a landscape - typologies anchored in Finnish culture. The design envisions new uses for the most ancient architectural artifacts: sod roofs, stone chimneys, and timber walls. From that familiar vocabulary, the form and program of the building emerges. The sod roof provides a connection to the park and a public green with expansive waterfront views. Internal chimney courtyards create new types of galleries where art installations and performances can be viewed from multiple vantages. An open forecourt oriented towards the city is tucked below elevated public programs which can be entered and enjoyed independent of museum operations. Throughout all, the design makes use of natural materials and traditional techniques that will resonate locally and inspire globally.